ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Η πόλη που είναι παράνομο να πεθάνεις

Οι παράξενοι νόμοι ισχύουν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Το Τέξας έχει αρκετούς, όπως και η Ελβετία. Και οι νόμοι συνήθως αφορούν μικρά πράγματα της καθημερινότητας, που ένας τρελός νομοθέτης έγραψε κάποτε και από τότε κανένας δεν ασχολήθηκε να τους αλλάξει.

Ωστόσο ο παρακάτω νόμος ισχύει από το 1950 και δεν έχει ξεχαστεί. Όπως αναφέρει ο Guardian, στην πόλη Longyearbyen που βρίσκεται στο νησί Spitsbergen της Νορβηγίας, εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, κατά κάποιον τρόπο απαγορεύεται να… πεθάνεις.

Όχι, δεν μαζεύονται γύρω σου και σου το απαγορεύουν λίγο πριν φτάσεις στο τέλος. Ο λόγος είναι πολύ σοβαρός. Το νησί βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, με τις θερμοκρασίες να είναι κυριολεκτικά πολικές. Η μέρα δεν… επισκέπτεται συχνά τους κατοίκους. Οι χαμηλές λοιπόν θερμοκρασίες διατηρούν τα σώματα που θάβονται εκεί, τα οποία δεν αποσυντίθενται. Και υπάρχει κάτι πιο σοβαρό κι από αυτό.

Δεν διατηρούνται μόνο τα νεκρά σώματα αλλά και οι ιοί. Το 1918, στην περιοχή είχε ξεσπάσει μια επιδημία ισπανικής γρίπης με πολλούς νεκρούς. Επιστήμονες που βρέθηκαν εκεί, απέσπασαν ζωντανά δείγματα του ιού σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει πριν από 80 και πλέον χρόνια, αλλά διατήρησαν τον ιό στα σώματά τους.

Οπότε, αν κάποιος είναι στα τελευταία του τότε μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να μην πεθάνουν εκεί. Βέβαια, η έλλειψη εδώ και χρόνια νοσοκομειακής περίθαλψης, κάνει ξεκάθαρο κάθε υπονοούμενο.

madata.gr

Please follow and like us: