ΕΛΛΑΔΑ

Η μάχη της πλατείας – Έβγαλαν μαχαίρια και… μεζούρες για τη συγκέντρωση

Από 140.000 (αστυνομία) ως 1.500.000 (διοργανωτές) ο κόσμος στο συλλαλητήριο. Η σπουδή της Αστυνομίας να δώσει “νούμερα” από τις 12:00 το μεσημέρι. Το ελικόπτερο και ο υπολογισμός για 1,5 άτομα ανά τετραγωνικό. Σήμερα το ψήφισμα των διοργανωτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες σήμερα είναι το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, μόνο που η ανάγνωση είναι… διαφορετική. Από την πρώτη στιγμή, όλοι άρχισαν να… μετράνε το μέγεθος.

Πρώτη, έσπευσε να το κάνει, η Αστυνομία με επίσημη ανακοίνωση που βγήκε κοντά στις δύο το μεσημέρι και έδινε στοιχεία… για τις 12:00.

Η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να δώσει μέγεθος για τον όγκο των συγκεντρωμένων δύο ώρες πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης και ενώ καθ’ ομολογία όλων ο κόσμος ακόμη δεν είχε συγκεντρωθεί καθώς τρις από τους πλέον κοντινούς σταθμούς του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια ήταν κλειστοί.

Στις 12:00 λοιπόν και δυο ώρες πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης η Αστυνομία μέτρησε με σπουδή 140.000 άτομα υπολογίζοντας περίπου ενάμισι άτομο ανά τετραγωνικό σε μια έκταση 50.000 τετραγωνικών μετρώντας και τα λεωφορεία σε 283.

Την ίδια σχεδόν ώρα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας πληροφορίες έδιναν πολύ μεγαλύτερη έκταση στη συγκέντρωση με όρια στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Όλγας, τη Ρηγίλλης, τους φραγμούς της Αστυνομίας σε Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου στο ύψος της Ομήρου, ενώ ήταν μεγάλος ο όγκος των συγκεντρωμένων στις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού και Μητροπόλεως.

Στον αντίποδα στάθηκε και πάλι η ΕΛ.ΑΣ. που έσπευσε, αυτή τη φορά, να δώσει και πλάνα από ελικόπτερο. Χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει την ώρα καταγραφής των εικόνων από ψηλά.

 

Την ίδια ώρα οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1.500.000 κόσμο και περίπου 2.000 λεωφορεία.

Και αν αυτό είναι σύνηθες για τους διοργανωτές συγκεντρώσεων, είναι μόλις η δεύτερη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. σπεύδει να δώσει αριθμό συγκεντρωμένων με επίσημο τρόπο. Η πρώτη φορά ήταν στη Θεσσαλονίκη, όπου “μέτρησε” τους συγκεντρωμένους στο εκεί συλλαλητήριο σε 90.000…

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης, εκτίμησε πως ήταν πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο, λέγοντας πως δεν συνηθίζεται η ΕΛ.ΑΣ. να δίνει εκτιμήσεις για τον όγκο των συγκεντρωμένων.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι 140.000 είναι οι άνθρωποι που χωράνε σε δύο γήπεδα του μεγέθους του ΟΑΚΑ. “Είναι αυτά δύο γήπεδα ΟΑΚΑ;” Αναρωτήθηκε μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1.

Please follow and like us: